Pràctica curatorial pel museu etnològic i de cultures del món, MUEC_Barcelona · “Les cares de Barcelona” Seu Montjuïc.

Aquest és el segon post d’un seguit que faran referència a les CITACIONS de la paleta etnoolfactiva de la recerca. Per saber-ne més de la justificació metodològica, la correlació entre mètode, objectius i resultats, de l’operativitat del treball de camp i de les consideracions del llenguatge i tècniques, aneu a l’enllaç següent de l’Opuscle: aquí

Sobre les CITACIONS: només en trobarem una petita representació a l’Opuscle, però la realitat és que es van arribar a executar, narrar i arxivar 762 ensumades.

PALETA ETNOOLFACTIVA – Port / Barceloneta

“Bé, en aturar-me al semàfor que hi ha davant de l’estàtua de Colom, allí sí que m’han arribat les olors de cremes dels turistes. I les dels cotxes.”(Etnògraf/a 2, matí 1. Port/Barceloneta).


“Fa aire i arriba l’aire de mar, un aire amb una olor humida i salada amb iode.” (Etnògraf/a 2, matí 2. Port/Barceloneta).


“Ecs! Ara em venen olors de fums de tabac barrejats amb fregits molt refregits de restaurants. Estic passant per sota de plataners i també noto l’olor humida dels plataners. A més, em venen bafarades de tabac tant de gent que camina com de gent asseguda als bancs a una banda i les taules exteriors a l’altra. Fins i tot, de puro. (…) És una olor forta, d’aquelles que estan allí, com una estàtua fantasmagòrica enmig del camí. Trenques aquelles cortines d’olor de fregit amb tabac i humitat de plataners.” (Etnògraf/a 2, nit 4. Port/Barceloneta).


“Amb una sola persona que fumi n’hi ha prou perquè deixi tota una estela que entabana els que hi passen darrere.” (Etnògraf/a 2, nit 9. Port/Barceloneta).


“Em ve olor de puro. És una olor que impregna. Hi passes per davant i sembla que es quedi l’olor amb tu.” (Etnògraf/a 4, matí 24. Port/Barceloneta).


“Estic envoltada de vaixells i aigua de mar. Es nota la sal del mar. El salnitre.” (Etnògraf/a 4, tarda 7. Port/Barceloneta).


“Em vaig creuant amb gent que fa olor de crema, que em va recordant que la platja és per aquí a prop.” (Etnògraf/a 4, tarda 13. Port/Barceloneta).


“ Venen flairades del clavegueram mentre vaig passejant.” (Etnògraf/a 4, tarda 30. Port/Barceloneta).


“Olor de claveguera, molt forta.” (Etnògraf/a 4, nit 6. Port/ Barceloneta).


“El passeig de la Barceloneta fa olor de crema solar constantment; ho noto en el passeig quan vaig caminant i puc ensumar les persones més de prop; la ventada que s’aixeca produeix un efecte io-io amb l’olor. Acompanyat de la calor, venen gane s de refugiar- se en qualsevol l loc a l’ombra.” (Etnògraf/a 1, matí 2. Port/Barceloneta).


“En el passeig de la Platja, l’olor de vent és molt difícil d’explicar, però és palpable: a mesura que passeges i t’endinses entre la gent, el vent acarona el rostre portant-te una olor que representa el mar, crema solar i plantes llunyanes. Es presenta de forma agradable.” (Etnògraf/a 1, nit 5. Port/Barceloneta).


“Vaig caminant i… els primers carrers de la Barceloneta (part de ciutat, ronda Litoral) són tancats, petits i fan més olor de cloaca; tanmateix, i al caminar, successivament els oficis dels diferents establiments em van arribant. No és una forma hologràfica, és una olor darrere de l’altra: ofici de sabater, botiga de cafè… Saps, n’ets conscient, que la brisa que t’arriba de mar, en ser humida (no fresca) t’aporta comoditat, i així, potser sense ser-ne conscient del tot, t’arriba l’olor de salnitre. El que vull dir és que el meu nas biològic es pot anar acostumant a aquesta olor i, per això mateix, no l’oloro. De la mateixa manera, pot passar amb l’olor de cloaca.” (Etnògraf/a 3, dia 4. Port/Barceloneta).


“M’estic acostant a la platja. Per què fa tanta olor de crema solar? És que la gent se’n posa quilos? No hi ha ningú al meu costat… O és que és salnitre més brisa? Al meu cos biològic, li costa assimilar que en un espai obert, natural, faci tanta olor artificial i culturitzada.” (Etnògraf/a 3, dia 6. Port/Barceloneta).


“(El meu sentit olfactiu s’està adaptant a l’olor de salnitre; penso que hauré de realitzar el treball de camp de matí i tarda per la platja de la Barceloneta). Tanmateix, segueixo olorant la sorra de la platja, una olor que podria ser una mescla de salnitre amb burilla de cigarreta, tot amb un mar de fons calmat; l’ambient… l’olor és fresca i densa alhora.” (Etnògraf/a 3, nit 9. Port/Barceloneta).

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment