Elaboració del fou-fou – (Kapalimé, Togo)

1. Transmissió, categorització, lèxic:

Classen ens avisa del següent: les sensacions són privades i individuals i les representacions són públiques i socials. Ja que les sensacions consisteixen en una reacció de l’organisme d’una estimulació externa i a més, no hi ha manera que aquesta sensació passi directament a partir d’una consciència individual a una altra, aleshores l’única manera de representar l’experiència del significat dels conceptes de cada un de nosaltres és a través de les incommensurables formes de comunicar que l’humà ha creat – com a especificitat de l’espècie -; una d’elles és a parla. Classen ens explica també que els significats de les paraules estan establerts per convenció en cada comunitat de parlants.

Per una altra banda, una de les característiques del sentit de l’olor en el nostre món modern i occidentals és l’esforç per recordar-les. La causa és que no formen part del nostre bagatge cultural com ho fan en altres cultures, així que no podem tampoc invocar-les amb la mateixa facilitat. A més, la impossibilitat de recordar-les està relacionada amb la manera com es categoritzen. Explicat d’una altra manera, no hi ha un camp semàntic elaborat per a les olors en el nostre paquet cultural, és ambigu i difícil de descriure perquè la taxonomia és basa només en les causes i els efectes.

De tota manera els estudis recents ens parlen del llenguatge natural de les olors; aquest és un llenguatge ric i exuberant sent la tropologia la que ens permetrà estructurar parcialment l’experiència de la naturalesa multi-sensorial;  parlo de les metonímies com a recurs.

Estris per rentar, pou d’aigua i aigüera (Kpalimé – Togo) – Recordar l’olor de Kpalimé a la meva casa d’acollida és evocar la terra, el sol enlluernador que juga amb les ombres i l’aire sufocant, amb tot, aquests són indicadors de pluja torrencial, humitat diària que els meus narius esperen pacientment; un ambient de motos passant, fressa sonant constantment a l’exterior em recorda que sóc en una ciutat al mig del tròpic.

Classen (1993)

Taxonomia: Classificació o ordenació en grups de coses que tenen unes característiques comunes.

Tropologia: Estudi de les maneres retòriques, figurades o al·legòriques, és a dir de les metàfores i les metonímies per a profunditzar categories intel·lectuals.

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment